Inspraak Rulebook – CO2-reductieberekening voor elektriciteit in het licht van het ETS

Deze regel gaat over projecten die worden uitgevoerd binnen de Nationale Koolstofmarkt en interactie hebben met het Europese Emissiehandelssysteem (ETS). Het gaat hierbij specifiek om projecten:

  • die elektriciteit opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen op een schoolgebouw, en
  • die leiden tot extra verbruik van elektriciteit, bijvoorbeeld bij gebruik van een warmtepomp.

In het eerste geval leidt een project tot een afname van de elektriciteitsvraag in Nederland en in het tweede geval zal de elektriciteitsvraag juist toenemen. Het effect hiervan in termen van CO2-uitstoot kan worden bepaald met behulp van de methodiek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)] waarmee wordt verondersteld dat iedere toe- of afname van de elektriciteitsvraag (de zgn. ‘marginale’ vraag) wordt opgevangen door een moderne gascentrale. Bij extra elektriciteitsvraag gaat dit type centrale meer elektriciteit produceren en bij een afname van de vraag minder.

Deze notitie licht deze voorgestelde regel nader toe. Graag nodigen we u uit om met ons mee te lezen. Opmerkingen kunt u sturen naar het secretariaat van de Green Deal: Wytze van der Gaast, wytze@jin.ngo.

De inspraakprocedure voor deze regel is geopend tot 31 januari 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *