Voor het bepalen van reductie van broeikasgasemissies of vastlegging van koolstof door middel van projecten stelt SNK methoden en regels vast:
- Regels zijn basisafspraken voor het opzetten en uitvoeren van projecten, zoals wanneer een project additionaliteit is en het proces van projectplan tot een certificaat.
- Methoden helpen om volgens vaste stappen de emissiereductie of koolstofvastlegging van projecten te berekenen. Methoden worden volgens een vast stramien beschreven, dat hier kan worden gedownload.
Regels
- Proces van projectplan tot uitgifte van certificaten (pdf). Vastgestelde versie 6.1
- Wat kan een koper met een koolstofcertificaat? – zienswijze Ministerie Economische Zaken en Klimaat over de positie van de nationale koolstofmarkt t.o.v. het Rijksbeleid: “Private financiering in Nederland en mogelijkheden voor waardering in green deal ‘nationale koolstofmarkt’” (pdf). Augustus 2019.
- Additionaliteit van emissiereducties (pdf). Vastgesteld per september 2023.
- CO2-reductieberekening elektriciteit in het licht van het ETS (pdf). Vastgesteld per februari 2020.
- Verrekening emissiesreducties in het buitenland a.g.v. Nederlandse projectmaatregel (pdf). Vastgesteld op 4 november 2021
- Bundeling vergelijkbare projecten (pdf). Vastgesteld per juli 2022
Methoden per projecttype
- Emissiereductie in veenweidegebieden
- English translation with support of the programme Interreg. This version is for information purpose only. For project plans, the Dutch version must be used.
- Aquathermie ter vervanging van aardgas voor verwarming en/of koeling van gebouwen
- Methaanemissiereductie door toevoeging van een supplement aan veevoeder
- GreenSwitch – omzetting van ammoniumstikstof naar vloeibare nitraatstikstof meststof
- CO2-emissiereductie door slimmer werkende bandenpompen voor auto’s
- Aanleg bos en beplanting buiten bosverband
- Klimaatslim beheer bestaand bos
- Blijvend grasland op minerale gronden
- Hennep voor langdurige koolstofopslag
- Revitalisering van essenbossen
- CO2-emissiereductie door recycling van gemengde harde kunststoffen
- CO2-vastlegging in de bodem op minerale landbouwgronden (zand, klei en löss)
- Tertiaire cellulose – grondstof voor bouw, infra en chemie
Met hulp van bovenstaande methodedocumenten kunt u een projectplan schrijven. Hiervoor kunt u het volgende stramien gebruiken (in Word): stramien projectplan
Validatie van een projectplan
Bovenstaande methodedocumenten zijn door SNK omgezet in validatieschema’s. Hiermee beoordeelt SNK of een projectplan conform het methodedocument is opgesteld. Bij het schrijven van een projectplan is het handig om het validatieschema bij de hand te hebben. Hierin staan alle criteria, o.b.v. een methodedocument, waaraan het projectplan wordt getoetst. U kunt dit opvragen via secretariaat@nationaleCO2markt.nl
Methoden en regels op deze pagina zijn door SNK-werkgroepen voorbereid, vervolgens voor advies voorgelegd aan een onafhankelijke Commissie van Deskundigen, voor publieke consultatie op deze website geplaatst, en door het bestuur van SNK vastgesteld. Ze zijn vrij te gebruiken voor projecten binnen Nederland.
Rekenhulp
Met deze rekenhulp kunt u een eerste doorrekening maken van uw projectidee. In dit bestand zijn diverse kosten al ingevuld, maar kunt u zelf waarden invullen voor, bijv., de prijs van een certificaat of bepaalde kosten. Hiermee krijgt u een eerste indruk van de verhouding tussen opbrengsten uit een certificaat en de kosten voor het verkrijgen ervan. Klik hier voor de rekenhulp
N.B. Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend.